מאמר בנושא דיגום מכונות דאליזה

מכונות דאליזה (כליות), הידועות גם בתור מכונות המודיאליזה או מכונות דיאליזה כליות, שינו את חייהם של מיליוני אנשים הסובלים מאי ספיקת כליות. המכשירים המדהימים הללו הפכו לחבל הצלה עבור חולים שכליותיהם אינן מסוגלות לבצע את תפקידיהם החיוניים. 

היסודות של מכונות הדאליזה

מכונות הדאליזה הן מכשירים רפואיים מתוחכמים שנועדו לחקות את תפקודן של כליות בריאות. הם משמשים בעיקר לחולים הסובלים ממחלת כליות סופנית (ESRD) או פגיעה בכליות חריפה (AKI). מכונות אלו משמשות לסינון חומרי פסולת, עודפי אלקטרוליטים ונוזלים מהדם כאשר הכליות של המטופל עצמו אינן מסוגלות עוד לבצע את הפונקציות הקריטיות הללו.

תהליך המודיאליזה

תפקיד הליבה של מכונת כליות הוא המודיאליזה, תהליך הכולל מספר שלבים מרכזיים:

גישה לדם: נוצרת נקודת גישה לכלי הדם, בדרך כלל באמצעות פיסטולה עורקית (AV), שתל AV או צנתר ורידי מרכזי. נקודת גישה זו מאפשרת זרימת דם מגופו של המטופל למכונת הדיאליזה.

משאבת דם: המכונה משתמשת במשאבת דם כדי לשאוב את הדם של המטופל לתוך מסנן מיוחד הנקרא דיאליזר.

דיאליזר: בתוך הדיאליזר הדם חשוף לממברנה חדירה למחצה המאפשרת מעבר לתוצרי פסולת ונוזלים עודפים תוך שמירה על רכיבי דם חיוניים כמו כדוריות דם אדומות וחלבונים.

תמיסת דיאליזה: במקביל, תמיסה הנקראת דיאליזאט, המכילה אלקטרוליטים מאוזנים בקפידה, זורמת בצד השני של קרום הדיאליזה. פתרון זה מסייע בהחלפת חומרי פסולת ואלקטרוליטים עם הדם של המטופל.

החזרת דם מטוהר: לאחר מעבר דרך הדיאליזר, הדם המטוהר מוחזר לגוף המטופל דרך נקודת הגישה לכלי הדם.